Meni
Zdrava hrana

Sušeno voće

Sušeno: grožđe, šljive, kajsije...

Sušeno voće je voće kod koga je većina vode odstranjena ili prirodno, sušenjem na suncu, ili korišćenjem specijalnih isušivača i dehidratora. Tokom ovog procesa, voćka se smanjuje, ostavljajući malu, suvu voćku punu energije. Sušeno voće ima dugu tradiciju korišćenja, koja datira još od četvrtog milenijuma pre nove ere.


Sušeno voće je sigurna i zdrava hrana u kojoj su hranljivi sastojci višestruko koncentrisani, a energetska vrednost povećava se za 6 do 10 puta pa ga, za razliku od onog sirovog, treba jesti u manjim količinama. Sadrži gvožđe, kalijum, selen, minerale i hranljiva vlakna, i zato je bolje od slatkiša. Zbog sadržaja vlakana ima blago laksativno dejstvo, a dobro je i u prevenciji osteoporoze. Prava je riznica minerala kalijuma, magnezijuma, kalcijuma, cinka i gvožđa, kao i vitamina A, B i C. Od vitamina B-kompleksa sadrži B1, B2, B3 i B6.


Pošto ne sadrži vodu, sušeno voće ima znatno više kalorija nego sveže, pa je bolje jesti ga u malim količinama. U odnosu na sveže, suvo voće je postupkom dehidracije izgubilo samo vodu i nešto vitamina C, a zadržalo je minerale, vitamine, vlakna i korisne flavonoide koji su koncentrisani u osušenim plodovima i zbog toga su intenzivnije boje, ali i ukusa. Najbolje je jesti sušeno voće za doručak, uz šolju čaja ili jogurta. Dobro je i za užinu, ali nikako za večeru, ili kao poslasticu posle ručka. Suvi plodovi obiluju šećerom, pa se teže vare.

--- Preporučujemo ---

Vitaminska bomba za jačanje imuniteta

Vitaminska bomba za jačanje imuniteta - za decu i odrasle

Recepti su preuzeti sa stranice uspesnazena.com.

Potrebno je:

  • 100 grama suvog grožđa
  • 150 grama zrna oraha
  • 100 grama badema
  • 2 kore od limuna
  • 100 grama suvih kajsija
  • 100g suvih šljiva
  • 250-300 grama meda
  • 100 grama pinjola

Priprema:

  • Sameljite na mašini za mlevenje mesa: suvo grožđe, orahe, bademe, pinjoli i limunovu koru.
  • U smesu dodajte sok od dva limuna, čiju koru ste prethodno samleli. Promešajte.
  • Dodajte samlevene suve šljive i kajsije. Promešajte.
  • Na kraju dodajte med i opet promešajte.
  • Ostavite da odstoji na tamnom mestu 1-2 dana.

Upotreba i čuvanje:

  • Za decu stariju od 3 godine: 1 kašičica 2 puta dnevno.
  • Za odrasle: 1 kašika tri puta dnevno.
  • Teglu sa vitaminima čuvati u frižideru.
Vitaminska bomba za jačanje imuniteta

Vitaminska bomba za jačanje imuniteta - samo za odrasle

Potrebno je:

  • 200 grama suvih kajsija
  • 200 grama suvih šljiva
  • 200 grama suvih smokvi
  • 200 grama oraha
  • 1 limun
  • 50 mililitara rakije
  • 250 grama meda

Priprema:

  • Suvo voće i limun, zajedno sa korom, sameljite na mašini za mlevenje mesa.
  • U smesu dodajte med i rakiju i promešajte.

Upotreba i čuvanje:

  • 1 kašika ujutru, pre doručka.
  • Teglu sa vitaminima čuvati u frižideru.